Et fristed fra pollen

Photo: Grønn Energi Midt-Norge AS

Dersom du har pollenallergi er du sikkert kjent med de vanlige rådene om å holde hjemmet rent, regelmessig bytting av sengetøy, dusje før du legger deg og å starte tidlig med medisinering. Men selv om du vasker og holder hjemmet rent er det umulig å vaske bort alt. Det vil fortsatt sveve bakterier, virus og pollenallergener i luften.
En varmepumpe gir ikke bare lave oppvarmingskostnader og kjøling på varme sommerdager – det er også en god investering for deg med astma eller allergi. Varmepumper kan ha ulike typer filter og rensesystem som fjerner små partikler og pollen.

Bytt pollenfilteret

Photo: Grønn Energi Midt-Norge AS

En varmepumpe med rensesystem kan være til stor hjelp. Regelmessig vedlikehold og god filterkvalitet er en forutsetning for at varmepumpen skal redusere pollenbelastningen innendørs. Det kan være lurt å bytte pollenfilter før hvert pollensesong!
Luft-luft varmepumper har ofte minst to typer filtre. De har grovfilter som fanger opp større partikler som hår og støv – disse anbefales å rengjøre annenhver uke eller etter behov. Finere filter finnes i ulike varianter og det er disse som kan fjerne de mindre partiklene, virus, bakterier og pollen. På noen varmepumper kan du selv rengjøre finfilteret, men pass på at du leser instruksjonene i bruksanvisningen først.

Kjøl ned uten å åpne vinduet

Photo: Wilfa

En luft-luft varmepumpe har en åpenbar fordel for allergikere: den kan kjøle ned boligen uten at man trenger å lufte når det er mye pollen ute. Dermed kommer det mindre pollen inn i huset, samtidig som du får sval innetemperatur på varme sommerdager.

Luftrensesystemer

Photo: Daikin Europe

En av teknologiene som Daikin har utviklet er den unike Flash Streameren. Ved å bestråle luften internt i varmepumpen med høyhastighetselektroner, brytes blant annet allergener, pollen og lukt ned og uskadeliggjøres.
Panasonic benytter seg av nanoe™ X teknologi med fordelene fra hydroksylradikaler. Hydroksylradikaler er ustabile molekyler som reagerer med og fanger andre elementer, for eksempel hydrogen. Denne reaksjonen gjør at hydroksylradikaler har potensiale til å hemme vekst av forurensende stoffer som visse bakterier og virus, mugg og vond lukt ved å bryte dem ned og nøytralisere den uønskede effekten. 
Mitsubishi sin teknologi heter Plasma Quad Plus – et elektrostatisk filtersystem. Filteret holder innemiljøet fritt for luftbårne støvpartikler, bakterier, virus, mugg og mikroskopiske partikler.
Wilfa benytter Silver Ion Filter som kan sterilisere 99% bakterier og stoppe spredning av mugg-lukt. Deres Cold Plasma funksjon kan sterilisere og drepe 90% bakterier, fjerne lukt og tilføre negative oksygen-ioner for å nøytralisere statisk elektrisitet.

Ikke glem utedelen

Photo: Grønn Energi Midt-Norge AS

Når våren kommer kan det være lurt å se til utedelen til varmepumpen. Ofte samler det seg opp smuss på baksiden som vil redusere varmepumpens ytelse.

Kildebruk:
varmepumpeinfo.no
blog.panasonicnordic.com