Vi har Trøndelags største lagerførte sortiment av luft til luft-varmepumper.

Med oss får du gratis befaring for å finne den riktige varmepumpen til ditt hjem, service når du trenger og våre fagfolk anbefaler varmepumpe som passer ditt hjem og din økonomi.

Hos oss får du alltid

  • Gratis befaring
  • En varmepumpe som passer ditt budsjett
  • Bredt utvalg og gode råd fra fagfolk

Alt du trenger å vite om luft til luft-varmepumper: Hvordan de fungerer, hvilken modell du bør velge – og hvordan det lønner seg å installere

Alle luft til luft-varmepumper fungerer i prinsippet på samme måte, og gjør den samme jobben. Forskjellen ligger i ulike egenskaper og forskjellig effekt fra modell til modell – og fra merke til merke.

Vi hjelper deg å finne den modellen som passer ditt budsjett og behov best. Hos oss finner du et bredt utvalg luft/luft-varmepumper fra Daikin, Mitsubishi, Panasonic og Wilfa – i ulike farger og fasonger.

Ta kontakt, så finner vi din beste match!

Hvit luft til luft varmepumpe i et stuemiljø. Bilde.
Banner med tekst "våre faglærte montører kommer på gratis befaring for å finne varmepumpen som passer best for deg. Ta kontakt, så hjelper vi deg i gang". Bilde.

Slik fungerer en varmepumpe

En luft til luft-varmepumpe trekker varmeenergi fra uteluften, og fører varmluft inn i boligen din for oppvarming.

Sort varmepumpe i et stuemiljø med sofa, peis og snø utenfor. Bilde.

Hva består luft til luft-varmepumpen av?

Den består av to deler, hvor den ene er monteres på utsiden av bygget, og den andre delen er plassert innendørs – for eksempel i stua. Utedelen henter energi fra uteluften. Luften føres så gjennom en kompressor, før innedelen slipper ut varmluften for oppvarming av boligen.

Når bør du velge luft til luft-varmepumpe?

En luft til luft-varmepumpe gir en jevn og lun innetemperatur hele året, og varmer opp boligen din mer effektivt, jevnt og kostnadsbesparende enn for eksempel en tradisjonell vedovn eller panelovn vil gjøre.

Hva er viktig å tenke på før jeg kjøper varmepumpe?

Vi hjelper deg med å finne riktig luft til luft-varmepumpe. For å hjelpe deg trenger vi å kartlegge størrelsen på boligen og budsjettet ditt, så bistår vi med valg av plassering og hva slags effekt boligen din trenger. Du kan lese mer om plassering av varmepumpe lenger ned på siden.

Hvit luft-til-luft varmepumpe i en leilighet med en kvinne som ser ut av vinduet.

Hvem passer luft til luft-varmepumper for?

En luft til luft-varmepumpe passer for alle bygg og bygningstyper. Unntakene er kun bygg der det ikke tillates installasjon, som for eksempel verneverdige bygg, eller borettslag med regler som forbyr endringer på bygget.

Kan jeg kjøpe luft til luft-varmepumpe hvis jeg leier bolig?

Du bør eie boligen selv dersom du vurderer installasjon av luft til luft-varmepumpe. Alternativt kan du legge frem fordelene med det for utleier og be om at de installerer for deg.

Hvordan vet jeg om borettslaget mitt tillater luft til luft-varmepumpe eller ikke?

Noen borettslag har begrensninger for hva som er lov å endre på fasaden av bygningen. Ta kontakt med styret i borettslaget ditt eller se på vedtektene for borettslaget. Det kan uansett være lurt å avklare med styret i borettslaget før installasjon.

Vi er behjelpelige med å finne luft til luft-varmepumper som passer til ditt borettslag, og finner løsninger på hva som er mulig med byggets forutsetninger.

Når bør jeg velge luft til luft-varmepumpe?

Vi mener de fleste som har behov for oppvarming vil ha nytte av en luft til luft-varmepumpe, og bør velge det dersom de har mulighet.

Har du en eldre varmepumpe som ikke lenger fungerer, bør du installere en ny luft til luft-varmepumpe – det kan jo tross alt være vanskelig å gå tilbake til andre oppvarmingsmetoder dersom du har blitt vant til varmepumpe.

Luft til luft-varmepumpe er generelt et veldig godt og lønnsomt alternativ. Det finnes også andre varmepumpeløsninger, for eksempel væske til vann-varmepumpe eller luft til vann-varmepumpe, men luft til luft-varmepumpe er både mer prisgunstig og har en enklere installasjon enn alternativene.

Valg og plassering av varmepumpe

En luft til luft-varmepumpe plasseres gjerne høyt på veggen i et oppholdsrom, som for eksempel gang eller stue. For lav plassering, for eksempel under vindu, anbefales gulvmodell.

Hvordan ser en luft til luft-varmepumpe ut?

Modellene kommer i flere farger og design fra ulike produsenter og leverandører. Felles for de fleste modeller er at både innedel og utedel består av rektangulære eller kvadratiske bokser. Innedelen har en ventil som slipper ut luft, mens utedelen har vifte og en ventil som trekker inn luft.

Siden innedelen ofte plasseres på vegg i stue eller gang, har den gjerne et stilrent design med nøytrale farger som blender inn i interiøret. Enkelte leverandører tilbyr også innedel i flere forskjellige farger.

Hvit Panasonic luft-til-luft varmepumpe. Bilde
Sort Daikin luft-til-luft varmepumpe. Bilde.

Hvordan velger jeg riktig størrelse og kapasitet?

Det finnes utrolig mange luft til luft-varmepumper på markedet, og det kan være vanskelig å vite hva man skal velge. Mange har gjerne preferanser når det gjelder farge og design, men det kan være vanskelig å vite hva slags tekniske funksjoner varmepumpen bør ha.

Derfor er det lurt å involvere fagfolk i utvelgelsesprosessen, slik at du er sikker på at du får den varmepumpen som er best egnet for deg. Du velger hvordan varmepumpen bør se ut, så tar vi oss av det tekniske.

Bildebanner med tekst: "Pssst! Vi har også et lite designtips til deg: En innedel med matt overflate vil gli mer inn i interiøret enn en blank overflate. Med en matt overflate slipper du gjenskinn fra sola og lamper, i tillegg til at den er enklere å vaske uten å få merker.

Oppvarming av bolig med varmepumpe

En luft til luft-varmepumpe sørger først og fremst for en jevn og komfortabel oppvarming av boligen.

Hva er forskjellen på en luft til luft-varmepumpe og en tradisjonell ovn?

En luft til luft-varmepumpe vil i motsetning til en tradisjonell panelovn spare deg for mye strømforbruk – og strømkostnader. Sammenlignet med en vedovn vil du med en luft til luft-varmepumpe unngå sot, du får en ren og fin inneluft, bedre fordeling av varme, og en jevnere temperatur.

Kan varmepumpen brukes som aircondition om sommeren?

Ja – den kan også brukes for å kjøle ned boligen, og sørger for en sval, behagelig og ren luft innendørs i de varme sommermånedene.

Hvit varmepumpe i en hytte. Bilde.

Kan varmepumpen brukes som supplement til eksisterende varmesystemer?

Luft til luft-varmepumpen kan også brukes som supplement til for eksempel en vedovn eller panelovner.

Hvis du for eksempel har vedfyring i tillegg, vil termostaten registrere når det er varmt nok i rommet. Da vil utedelen justere ned innslipp av luft, og innedelen sirkulerer heller varmluften som allerede er i boligen. Varmepumpen utnytter dermed varmen fra vedovnen, og gir en bedre fordeling av varmen enn om du kun skulle brukt vedfyring. Det samme gjelder for panelovner, men da bruker du naturligvis mer strøm enn ved vedfyring.

Bruk av luft til luft-varmepumpe

Når luft til luft-varmepumpen er installert, er den veldig enkel å bruke – men det er et par ting som kan være kjekt å tenke på.

Hvordan styrer jeg varmepumpen?

Den styres enkelt med fjernkontroll eller via app. Med appstyring får du også full kontroll over varmepumpen selv når du ikke er hjemme.

Hvordan bør jeg bruke varmepumpen om natten?

Det er viktig å sørge for å ha en jevn temperatur i rommet – også om natten – og unngå å stille temperaturen ofte opp og ned. Hvis du senker temperaturen om natten, må varmepumpen jobbe ekstra hardt for å få varmen opp igjen om morgenen.

Hvor mye lyd lager luft til luft-varmepumpen?

Den lager generelt lite lyd – både inne og ute. Dette varierer fra merke til merke og modell til modell.

Pris på varmepumpe

Luft til luft-varmepumpen sparer deg for strømkostnader, siden den utnytter varmeenergi fra uteluften.

Hvor mye koster en varmepumpe?

Prisen vil variere fra merke til merke og modell til modell. Vi hjelper deg med å finne den beste løsningen til ditt budsjett.

Hvor mye strøm kan jeg spare på å installere en varmepumpe?

Du kan redusere strømforbruket opp til 40 prosent – avhengig av hvor du bor, hvor godt boligen er isolert, størrelse på bolig og hva slags varmepumpe du har.

Hvor mye sparer man med en varmepumpe?

De fleste vil kunne spare tusenvis av kroner i året i form av reduserte strømutgifter.

Hvor fort tjener man inn en luft til luft-varmepumpe?

Hvor raskt du sparer inn investeringen, varierer ut ifra hvor mye varmepumpen din koster. I snitt vil det ta omtrent 4-5 år etter at luft til luft-varmepumpen er installert, men dette vil variere veldig fra varmepumpe til varmepumpe.

Installasjon

Luft til luft-varmepumpen må installeres av fagfolk, og tar vanligvis 3-4 timer.

Hvor bør en varmepumpe monteres?

Luft til luft-varmepumpen bør helst monteres sentralt i et åpent oppholdsrom i boligen, slik at varmluften får spredt seg mest mulig i alle rom.

Hvilke kriterier er det for bygningen luft til luft-varmepumpen skal monteres på?

En luft til luft-varmepumpe kan installeres på alle bygg, så lenge det ikke er vernet eller har andre restriksjoner som forhindrer endringer på fasade.

Hvordan installeres en varmepumpe?

Først utfører vi en gratis befaring for å kartlegge bygget, areal og hvor det er best å plassere luft til luft-varmepumpen. Her forklarer også installatøren hvordan monteringen vil foregå.

Ved installasjon borer installatøren et hull i veggen fra innedelen til utedelen. Innedelen og utedelen monteres på hver sin side av samme vegg, med gassrør, signalkabel, dreneringsslange og strømkabel mellom. Innedelen festes enten høyt på veggen inne i boligen, eller lavt under for eksempel et vindu.

Det er en fordel å feste utedelen på grunnmur eller bakkestativ for mest mulig stabilt feste, samtidig som det blir mindre lyd sammenlignet med å feste på en trevegg. Hva slags underlag du har på utedelen kan også påvirke støynivået og bidra til å minske eller øke vibrasjon.

Bilde av en gulvvarmepumpe i et stuemiljø.

Få et bedre inneklima

Et godt inneklima er viktig i boligen. Med en luft til luft-varmepumpe installert, får du nettopp det.

Blir luften inne i boligen bedre med en varmepumpe?

Kort fortalt, ja. Luft til luft-varmepumpen renser luften for støv, pollen og andre partikler, og gir dermed et bedre inneklima. Sliter du med allergi, kan en den gjøre luften innendørs enklere å puste inn, samtidig som du vil kunne redusere luftbårne virus.

Kan varmepumpen bidra til å redusere fuktskader i hjemmet?

Ja – en luft til luft-varmepumpe reduserer helt klart fukt og risiko for fuktskader. Filteret renser ikke bare luften for bakterier, pollen og andre partikler, den trekker også ut fuktig luft fra boligen.

Energisparing

En luft til luft-varmepumpe lar deg først og fremst utnytte energien som allerede finnes i uteluften, og reduserer bruk av strøm som energi.

Hvor mye energi kan jeg spare ved å installere en luft til luft-varmepumpe?

I litt eldre bygg som er dårlig isolert, vil besparelsen være stor. Da bruker du gjerne mye strøm på å varme opp boligen, og sparepotensialet er mye større. Vi hjelper deg å finne den luft til luft-varmepumpen som er best egnet for både dårlig isolerte bygg og godt isolerte nybygg.

Service og vedlikehold

Service og vedlikehold av luft til luft-varmepumpen er viktig for å opprettholde god effekt, og for å ha kontroll på at det ikke har oppstått noen feil på varmepumpen.

Hvordan vedlikeholder jeg luft til luft-varmepumpen min?

Som forebyggende tiltak anbefaler vi at du renser filteret 1-2 ganger i måneden. Dette er en veldig enkel prosess, og kan på mange måter sammenlignes med å rense filteret i tørketrommelen. Rensingen er fort gjort, og tar kun et par minutter.

Luft til luft-varmepumpen sier i utgangspunktet ikke fra når filteret må tømmes, men du vil merke på pumpen at det kommer mindre luft ut. Det finnes også enkelte modeller med automatisk filterrensing dersom du ønsker det.

Hvordan fungerer avriming på en luft til luft-varmepumpe?

Siden en del av luft til luft-varmepumpen er utendørs, er det naturlig at det vil dannes rim og oppsamlet snø om vinteren. Heldigvis merker den selv når det er behov for avriming, og ved behov utfører den operasjonen automatisk.

Når avrimingen pågår stopper varmen innendørs i omtrent 5-10 minutter. Vann fra utedelen vil renne av og samles opp under varmepumpen. Mengden vann vil variere fra modell til modell, og andre faktorer som luftfuktighet, temperatur og grunnforhold i bakken.

Hva er levetiden på en varmepumpe og når bør den erstattes?

En luft til luft-varmepumpe varer i omtrent 12-15 år før den bør byttes ut.

Hvorfor kommer det lyder fra varmepumpen min?

På kalde dager jobber luft til luft-varmepumpen ekstra hardt. Da er det ikke uvanlig at det kommer lyder fra både innedel og utedel. Noen lyder kan ha sammenheng med avriming, mens andre lyder kan skyldes plastdeler på varmepumpen eller at utedelen er montert på trevegg.

Dersom ingenting tyder på at driften er forstyrret, kan du vente noen dager for å se om lyden forsvinner.

Når bør service utføres på varmepumper?

Vi anbefaler at det utføres service av fagfolk annethvert år, for å kontrollere at alt fungerer som det skal – slik at levetiden blir så lang som mulig.

På en service er det viktigste å rense av varmeveksleren på innedelen, i tillegg til at vi sjekker temperaturer, gass og at anlegget generelt fungerer som det skal. Service tar i underkant av en time.

Bilde av styringen på en gulvvarmepumpe.

Finnes det støtteordninger for luft til luft-varmepumper i Norge?

Nei, det finnes ingen støtteordninger i Norge. 

Selv om det ikke finnes noen støtteordninger, er en luft til luft-varmepumpe likevel en lønnsom investering – både for lommeboka og energibruken.  

Har du flere spørsmål? Ta kontakt med oss, så hjelper vi deg med alt du måtte lure på.

Banner med tekst "Se alle våre luft til luft-varmepumper her!". Bilde

Vi har varmepumper fra en rekke leverandører. Velg leverandøren du ser etter i filteret under.

Daikin logo. bilde.

Mitsubishi electric logo. Bilde.
Panasonic varmepumper logo. Bilde.
Wilfa-logo. Bilde.